logo

BLIJVENBURG FASE 2

BLIJVENBURG FASE 2


Op uitnodiging van Woonstad Rotterdam heeft DeVilder&Zonneveld Architecten B.V. deelgenomen aan de architectenprijsvraag voor een appartementen complex in Overschie. DeVilder&Zonneveld Architecten B.V. is trots dat zij met haar ontwerp hierbij de tweede plaats heeft behaald.

Vanuit de opdrachtgever is gevraagd om een semi-iconisch gebouw te ontwerpen. Een gebouw wat de westelijke entree van de wijk Overschie benadrukt. De stedenbouwkundige situatie is in 1948 ontworpen door Lotte Stam-Beese. Dit plan wordt getypeerd door stempel- en strokenbouw. Vanuit deze theorie is de onderbouw ontworpen, twee gelijke blokken met een lichte verdraaiing. Door een deel van de gevel groen uit te voeren gaan de blokken meer op in het groen van het park.

Om de bovenbouw een oriëntatie op het park te geven (in plaats van op de tegenovergelegen industrie) is deze haaks op de onderbouw geplaatst. Daarnaast is de bovenbouw bekleed met een semi-transparante en multifunctionele schil. Een schil die privacy en windbeschutting biedt, zorgt voor de opwekking van energie en de vorm één maakt. De hoek in de bovenbouw volgt uit de hoek uit het naastgelegen gebouw en leid je als het ware over de Spaanse brug de wijk Overschie in.

locatie Overschie, Rotterdam
opdrachtgever Woonstad Rotterdam
programma 70 appartementen
Datum:februari 02, 2018