logo

BRANDWEER SCHIEDAM

BRANDWEER SCHIEDAM


DeVilder&Zonneveld Architecten B.V. heeft in samenwerking met v.d. Tempel Bouw & Ontwikkeling voor de Veiligheidsregio Rotterdam – Rijnmond een nieuwe beroeps brandweerkazerne in Schiedam ontworpen. De opdracht werd verstrekt na een Design & Build wedstrijd waar nog zes andere partijen aan mee deden.

Op het gebied van duurzaamheid hebben wij ons vooral gericht op de verblijfsruimte en de bovenbouw. Het materiaalgebruik in de onderbouw kon zo beperkt worden. De bovenbouw is volledig opgebouwd uit prefab bouwelementen. Verder is de gehele gevel uitgevoerd met een Rc-waarde van 6.0, bijna het dubbele van de genoemde waarde in het Bouwbesluit. Door tevens gebruik te maken van warmte terug winning in het ventilatie systeem zal de aangevoerde lucht in het gebouw nauwelijks verwarmd hoeven worden. Om het energieverbruik nog verder te verminderen zijn op het dak zonnecollectoren geplaatst.

De brandweerkazerne is door haar omvang en uitstraling een beeldbepalend gebouw nabij de toegang naar het centrum van Schiedam. Het ontwerp heeft zijn vorm mede te danken aan de beperkte driehoekige locatie langs de ‘s-Gravenlandseweg en de langslopende metro- en trambaan. In het ontwerp is zeer veel aandacht besteed aan de zorgvuldige inpassing in de omgeving. Met haar glazen glazen gevel aan de westkant maakt het gebouw een open en transparant gebaar naar de buitenwereld.

locatie ‘s-Gravenlandseweg, Schiedam
opdrachtgever Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
oppervlak 1.400 m²
bouwtijd 5 maanden
oplevering 2013
Datum:augustus 20, 1975